Prefix

Kom-igång-guide

Ladda upp din bild

1. Tryck på knappen ”Välj Bilder” och välj sedan bildfiler från enheten. Du kan ladda upp fler bilder när du påbörjat din beställning.

2. Vi tar emot filformaten .jpeg/.jpg och .tiff. Här kan du läsa vår guide om hur du sparar dina bildfiler för print.

3. I menyn ovan hittar du all information om allt från papper, material och produktionstider.

Bilderna kommer nu att laddas upp till oss, beroende på hur snabb internetanslutning du har (och antalet bilder du valt) kan detta ta en liten stund.

Storlek – Original från fil

1. När du laddat din bild visas den enligt inställningarna som filen sparats med. Du kan se filens proportioner i millimeter, upplösning och färgprofil.

2. DPI (dots per inch) är en måttenhet som används för att beskriva upplösningen hos en bild. DPI anger hur många pixlar (dots) som får plats inom en tum (inch). Ju högre DPI, desto fler pixlar per tum. En bild med låg DPI kan se suddig eller pixlad ut när den skrivs ut. Vi rekommenderar en upplösning på 200-400 DPI vid print. Du kan påverka DPI i bilden genom att förändra bildens storlek. Om du vill förändra storlek och upplösning, välj “Ange eget mått” i storlek-menyn.

Observera: Vi exponerar fotografiskt papper med laser i 200 DPI eller 400 DPI. Vilken upplösning du valt påverkar priset för den framkallade bilden eftersom det tar längre tid att exponera en bild i 400 DPI gentemot 200 DPI. Vi rekommenderar 400 DPI för bilder som innehåller text och/eller tunna linjer. DPI påverkar inte priset på övriga printpapper.

3. Här ser du vilken färgprofil som är inbäddad i filen. En ICC-profil är en standardiserad struktur som används för att beskriva hur färger ska återges. Syftet med ICC-profiler är att säkerställa att färgerna ser likadana ut oavsett var de skrivs ut.

Viktigt att tänka på innan beställning: Bädda in samma profil som du har använt vid redigering av bilden. Vi rekommenderar en rymlig profil som inte begränsar ditt färgomfång, förslagsvis AdobeRGB.

Storlek –  1.1 Ange eget format

1. Om du väljer ”Ange eget format” i storleks-menyn har du möjlighet att skala bilden både upp eller ner. Ändrar du höjden så förändras bredden automatiskt och vice versa. Bredden och höjden är länkade vilket innebär att bildens original proportioner bibehålls.

2. Observera: Om du skalar bilden upp/ner så förändras bildens upplösning (DPI)

Storlek –  1.2 Ange eget format

1. Önskar du att ange ett helt eget format som frångår bildens proportioner klickar du ur “kedje-ikonen”. Då är inte längre höjd/bredd länkade och du kan ange ett helt eget format.

2. Observera att det innebär att bilden kommer att beskäras. Förhandsvisningen visar beskärningen, granska därför bilden noggrant innan beställning.

3. Du har möjligheten att själv bestämma hur bilden ska beskäras utifrån det angivna formatet. Klicka på ”Beskära”.

4. Du kan alltid gå tillbaka till bildens ursprungliga proportioner genom att klicka på ”Återställ”.

5. Du kan zooma och kolla på din bild med vår 3D-vy.

Storlek –  Beskär/utsnitt

1. Efter du har klickat på ”Beskär” kan du välja ett utsnitt som du önskar.

2. Klicka på ”Spara” för att spara utsnittet.

3. Observera att bildens upplösning kan förändras beroende på hur du beskär bilden.

Papper –  Välj papper

1. Du har möjligheten att välja mellan en mängd olika papper i Prefix Pro. Vi föredrar att leverera omonterade bläckutskrifter med + 1cm vit kant. Kanten läggs på utöver bildens format. Du har möjligheten att välja bort den vita kanten. Observera: Beskärningen längs med utskriftens bläck/pigment kan göra att papprets fibrer reser sig och bildkanten upplevs upprullad.

Bildmontering –  Välj material och list

1. Viktigt information Vid bildmontering tillämpar vi 5 mm skärsmån/blid runt om bildformatet. När du väljer till montering så visar vi slutformatet under storlek. Lägg inga signaturer eller viktig bildinformation intill kanten om du ämnar att montera bilden. I exemplet nedan är bildfilen ställd i formatet 500×200 mm och får ett slutformat på 490×190 mm.

2. Välj den bildmontering som du önskar. Vissa monteringar finns inte i alla storlekar och alla papper kan inte kombineras med alla monteringsmaterial. Exempel på undantag: Plexiglasmontering kan endast kombineras med fotografiskt papper. Du får ett felmeddelande i rött om något inte går att kombinera.

3. Du har möjlighet att välja till upphängningslist på baksidan av bildmonteringen. Undantag: Kapa och kartong kan inte väljas med upphängningslist. Glasmontering levereras endast med 20 mm list. Maxformat för 5 mm upphängningslist är 50×70 cm.

Gå till Prefix