Hoppa till huvudinnehåll

Har min bild tillräcklig upplösning?

Så kan du tänka kring bildstorlek

En av de vanligaste frågor vi får är – räcker bildens upplösning för storleken jag vill göra? Svaret blir nästan alltid  – det beror på! I detta inlägg kommer vi försöka ge dig verktyg att själv kunna bedöma om din bild har tillräcklig upplösning. 

Börja med motivet

Det första du ska titta på är motivet. Innehåller bilden många små detaljer eller kanske inga alls? En bild med stor detaljrikedom kräver i regel en högre upplösning. Ett vanligt misstag är att man inte tittar på bilden i storleken som man vill skriva ut. Därför är det alltid bra att titta på bilden i ställd rätt storlek med ett bildbehandlingsprogram. 

Storlek och pixeldimension

En bra tumregel för att avgöra vad som är det bästa formatet för bilden är att titta på bildens pixeldimension. För att få fram en lämplig utskriftsstorlek delar du pixlarna med 100 så får en storlek i centimeter.  

Utskrift och dpi 

Dpi (bildpunkter per tum) är ett rätt förvirrande begrepp som ibland missförstås. Därför är det bäst att hålla det enkelt när du ska beställa bilder från oss. Via vår poster-tjänst skrivs alla bilder ut i 200 dpi (större än 30×45 cm). Det är en tillräcklig upplösning för det flesta motiven. Har du dock en bild med väldigt tunna linjer eller liknande finns möjligheten att exponera bilden i 400 dpi via vår prefix-tjänst. Det är återigen motivet som berättar för dig vad som är nödvändigt. 

Betraktningsavstånd

 
Betraktningsavståndet är något som ofta glöms bort. Det är frestande att titta på större bilder på samma sätt som man tittar på sin mobil. För att få en korrekt uppfattning på hur bilden kommer uppfattas bör man istället ta ett par steg tillbaka. En bild som är bra i storleken A3 blir ju lika bra på en husvägg. Ett enkelt sätt att beräkna betraktningsavståndet är att ta bildens diagonal gånger två. En bild som håller måttet 70×100 bör alltså ha ett betraktningsavstånd på ca två meter. 
 
Dela gärna inlägget med dina vänner och kollegor!

Relaterade inlägg

Bläckstråle eller fotografiskt?
6 tips för redigeringsrummet

Relaterade produkter

Solidaritet med Ukraina

I solidaritet med folket i Ukraina och krigets offer.
Stöd Svenska Journalistförbundets insamlingsfond för journalister och mediearbetare i Ukraina. Till SJF insamlingsfond