Hoppa till huvudinnehåll

Fotoutställningen Defenders i Kiev

Porträtt vid fronten tagna av Andrzej Markiewicz

I anslutning till årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina invigde National Museum of the History of Ukraine in the Second World War i Kiev fotoutställningen Defenders (Försvarare). Bilderna är porträtt av ukrainska soldater vid fronten tagna av Andrzej Markiewicz i Kharkiv, Dnipropetrovsk, Nikolaev, Odessa och Kiev. Fotoprojektet är ett samarbete med den ukrainska försvarsmakten som dokumenterade soldaternas erfarenheter och livshistorier.


Bild: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Överstelöjtnant i Ukrainas försvarsmakt Vladimir Starokin som deltagit i fotoprojektet beskrev utställningen i sitt anförande vid invigningen:

“Varje militär som försvarar vår stat är en hjälte och vi behöver veta deras ansikten. Utställningen Försvarare låter dig se dem i ögonen.”


Sveriges ambassadör i Ukraina Tobias Thyberg. Bild: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Sverige ambassadör i Ukraina Tobias Thyberg var på plats vid invigningen och underströk vikten av att kulturinstitutioner fortsätter sin verksamhet under kriget. 


Publik vid invigningen. Bild: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Utställningen öppnades i Museets nyrenoverade utställningscentrum som trots kriget har färdigställts på kort tid. Tanken är att lokalen ska användas för utställningar och kulturevent.


Museichef Yurii Savchuk tillsammans med ukrainska försvarsmakten. Bild: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Crimson har varit med och donerat alla bilder som visas på utställningen och den svenska ambassaden ombesörjt frakten till Ukraina. Vill du vara med och hjälpa journalister och fotografer i Ukraina? Kolla in: Svenska Journalistförbundets insamlingsfond för journalister och mediearbetare i Ukraina.

Besök facebook för mer information om utställningen: National Museum of the History of Ukraine in the Second World War i Kiev

Relaterade inlägg

Årets Bild på Galleri Kontrast
Fotoutställning av Unicef
Har min bild tillräcklig upplösning?

Relaterade produkter

Solidaritet med Ukraina

I solidaritet med folket i Ukraina och krigets offer.
Stöd Svenska Journalistförbundets insamlingsfond för journalister och mediearbetare i Ukraina. Till SJF insamlingsfond